Nikola Tesla EV Rally Hrvatska 2017

Home / BlogHR / Nikola Tesla EV Rally Hrvatska 2017
Nikola Tesla EV Rally Hrvatska 2017

Spektakularnim dolaskom na trg Bana Jelačića i adrenalinskim ispitom spretnosti 07.06. završio je ovogodišnji najljepši i najtiši reli na svijetu.

Četvrti po redu međunarodni „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017” startao je tradicionalno u Istri, a 60 timova tijekom čak osam dana vožnje rutom dugom 1550 km kroz predivne krajolike preko pet otoka i šest nacionalnih parkova, uz mnoštvo atrakcija na ruti, koja je i službena “Zelena električna magistrala” s punionicama, završio u Zagrebu.

Save

Svake godine ovaj inovativan i jedninstveni turistički projekt pomiče granice i na najbolji način promovira hrvatsku u Europi i svijetu, a ove godine oborili smo i nekoliko rekorda, imali smo najveći broj Tesla vozila na trajektu te najveći broj Tesla vozila koja su se odjednom punila na jednom mjestu.

Trošili smo dnevno između 4 i 5 MW struje, a vozila ukupno imaju 25.000 KS čija vrijednost je oko 50 milijuna kuna.

Prvi puta ove godine umjesto dizelskog agregata koji smo vozili sa sobom, punili smo na HEP-ovim trafostanicama što je fasciniralo sve natjecatelje. Velika je stvar što je HEP prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta, zbog čega mu je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva. HEP je do sada u Hrvatskoj pustio u pogon 36 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, a planira uspostaviti i mrežu punionica duž najvažnijih hrvatskih prometnica sufinanciranjem iz fondova Europske unije. Cilj je u sljedećih godinu dana udvostručiti postojeći broj ELEN punionica.

Tesla model X drive

Mali Lošinj Riva

Speed race Mali Lošinj

Vožnja kroz naselje

Sudionike je oduševila besprijekorna organizacija što je poseban kompliment pogotovo kada dolazi od Njemaca, Austrijanaca i Skandinavaca, a kako im se svidjelo na predivnim mjestima poput Poreča, Vodnjana, Opatije, Malog Lošinja, Zadra, Splita, Smiljana i Zagreba nije potrebno naglašavati.

Nijedna lokacija nije odabrana slučajno već s ciljem da pokaže ono najbolje što Hrvatska nudi, od kulturne baštine, prirodnih ljepota do naše wine i gastro scene, a nije nedostajalo ni adrenalina, od ispita spretnosti i „speed race“-a u Poreču, Splitu i Zagrebu do klasične „drag race“ utrke na lošinjskom arodromu.

Ovogodišnji reli u brojkama:

5
otoka
6
nac. parkova
8
dana vožnje
60
timova
1550
kilometara

Sam dolazak trajekom na Cres koji je bio rezerviran samo za sudionike relija, oduševio je ali vrhunac je bio ručak koji su nam pripremili u ACI Marini na Cresu u restaurantu Mistral u sklopu Marine. Sudionici su uživali u delicijama i vrhunskom vinu dok su se odmarali za slijedeću dionicu. Vožnja preko otoka Paga s čudesnim mjesečevim krajolicima, gdje brojni proizvođači automobila snimaju svoje reklame i grad Zadar sa kultnom instalacijom solarnih panela “Pozdrav Suncu” i Morskim Orguljama ostavili su ih bez daha.

Save

Save

U Dugopolju ispred hotela Katarina koji nam je priredio doček, nalaze se Tesla Superchargeri, a stara gradska jezgra Splita i Dioklecijanova palače prava je povijesna riznica s mnoštvom uskih uličica i originalnim pločnicima i spomenicima iz rimskog doba.

Spajanjem e-mobilnsti, ekologije i turizma dobili smo mogućnost našim sudionicima iz cijelog svijeta pokazati ono najbolje od kulturne baštine, prirodnih ljepota do naše bogate wine/gastro ponude te predivnih hotela od Lone-a, Bellevue hotela na Malom Lošinju, Lav Meridiena u Splitu do hotela Academie u Zagrebu.

Potrebna je posebna organizacija i sposobnost da se primi više od 50 e-vozila odjednom te organizira dovoljno velik prostor za punjenje kako bi sve proteklo glatko.

Save

Save

Save

Save

Pobjednici ovogodišnjeg relija su:

  1. MJESTO: Ville Nahkuri - Tesla Model S (Finska)
  2. MJESTO: Manuel Strohmeier - Tesla Model X (Austrija)
  3. MJESTO: Volker Schoch - Tesla Model S (Njemačka)

Posebno moramo pohvaliti i naš MUP koji je bio pratnja na čitavoj ruti i svim zaustavnim točakama. Brzina, pedantnost i profesionalnost naše policije, kako prometne tako i granične s lošinjskog aerodroma, zadivili su natjecatelje i omogućili im da sigurno putuju s jedne lokacije na drugu, a također i naša ekipa koja nije mogla biti u e-vozilima obzirom da su na sve lokacije morali stizati prije natjecatelja te pripremati infrastrukturu što ne bi bilo moguće bez podrške našeg logističkog partnera Carwiz rent a cara koji nam je osigurao vozila za reli: www.carwiz.rent