Igor Lulić – dronovi, fotografija, električni auti i putovanja su moji najdraži projekti

Home / Blog / Igor Lulić – dronovi, fotografija, električni auti i putovanja su moji najdraži projekti
Igor Lulić – dronovi, fotografija, električni auti i putovanja su moji najdraži projekti

Svi smo (nadam se) čuli za velikog hrvatsko-američkog izumitelja i vizionara Nikolu Teslu. No, jesmo li čuli za električna vozila Tesla? Američka automobilistička tvrtka iz Kalifornije proizvodi električne automobile pod nazivom našeg poznatog izumitelja. Teslini električni automobili polako se probijaju i na hrvatsko tržište. Bračni par Igor i Tina Kolovrat su pokrenuli posao u kojem iznajmljuju vozila ovakve vrste, izgrađuju punionice za takva vozila, te organiziraju eko rallyje.

U Hrvatskoj je nedavno održan jedan takav rally. Točnije, održan je četvrti po redu Međunarodni „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017“. Tradicionalno, započeo je u Istri, u Rovinju, 31. svibnja, te veliko finale dočekao u Zagrebu, 7. lipnja. Brođani Igor Lulić i Mario Mikulić sudjelovali su na ovom najljepšem i najtišem rallyju na svijetu. Kako su nas zanimale informacije iz prve ruke, odlučili smo sastati se s Igorom, koji nam je strastveno govorio o čarobnim danima u kojima je odvoženo preko 1550 km po Lijepoj našoj.

Igor je osoba koja od malena gaji ljubav prema tehnologiji. Zanima ga modelarstvo kojim se bavi već deset godina. Svojim rukama kreirao je multirotore (dronove) među prvima u Slavoniji. Uz sve to, aktivni je član fotokluba „Kadar SB“. Ima tu sreću da sve svoje interese može spojiti u jednu priču i istovremeno se njima baviti. Svojom znatiželjom, pronašao je i priču u kojoj su glavnu ulogu odigrali Teslini automobili. Već spomenuti Mario Mikulić, inače vrlo blizak Igorov prijatelj, prije nekoliko godina napravio je prvi električni automobil na našim prostorima. Autu Marutiju poklonio je pravi električni make over. Znajući da je Igor veliki zaljubljenik u električne aute, zamolio ga je za pomoć. Koristeći razne forume, you tube kanale njih dvojica obogaćivali su svoju osobnu riznicu znanja o ovoj vrsti tehnologije. Otvaranjem punionice za električna vozila pokraj brodske Tvrđave, znali su susresti mnoge Europljane u prolazu koji su vozili Teslu. Njihova želja je time postajala intenzivnija. Stoga, Igor i Mario odlučili su uputiti se u Zagreb i iznajmiti Teslu kod spomenutog bračnog para Kolovrat. Igor je proveo dva dana vozeći Teslu po Slavoniji. Tijekom primopredaje ključeva paru Kolovrat, Igor i Mario poveli su s njima razgovor o Tesla rallyju.

Igor Kolovrat oduševio se njihovom strašću, ali i znanjem o Teslinim automobilima. Kolovrati su odlučili Igora i Marija besplatno pozvati na četvrti Teslin rally. Tijekom putovanja Igor je koristio svoje umijeće korištenja drona i fotografiranje. Mario (kako ga Igor voli zvati brodski Tesla) je odradio lavovski posao kod punjenja automobila koji su sudjelovali na rallyju. I bio je to inovativan i jedinstven rally. Turistički projekt kojem se odradila velika promocija Hrvatske kako u Europi, tako i u svijetu. Oboreni su i neki rekordi, kao npr. najveći broj Tesla vozila na jednom trajektu, te najveći broj Tesla vozila koji su istovremeno punili baterije na jednom mjestu.

Sudjelovalo je oko pedesetak vozila iz cijelog svijeta. Sva ta vozila prešla su preko 1550 km kroz prekrasne dijelove Hrvatske koja su između ostalog uključivala pet otoka i šest nacionalnih parkova. Ova električna avantura trajala je osam dana, a ono što je Igora najviše fasciniralo su ljudi. Energija svih participanata bila je nevjerojatna. I koliko god da su dani bili zahtjevni oko punjenja svih automobila, ljudi su bili ti koji su dane činili lakšim. Uz ovako moćne aute veže se i adrenalin kojeg također nije nedostajalo. Održan je ispit spretnosti i speed racea u Poreču, Splitu i Zagrebu, te klasični „drag race“ na lošinjskom aerodromu.

Igora su zadivile i hrvatske policijske snage koje su bdjele nad svim sudionicima rallyja. No, ovaj rally nije bio samo promocija Teslinih vozila, već je to bila fuzija e-mobilnosti, ekologije i turizma. Sudionicima je pokazano najbolje od hrvatske kulturne baštine, prirodnih ljepota, bogate wine/gastro ponude i vrhunskih hotela. Na kraju ovog dugog i prekrasnog putovanja, rally je izrodio i pobjednike koji su pehare odnijeli u Njemačku (3. mjesto), Austriju (2. mjesto), te Finsku (1. mjesto).

Upravo zbog odlično odrađenog posla, dvojac Igor i Mario pozvani su i na sljedeći Nikola Tesla rally. Igor je oduševljen što može na ovakav način ispuniti san koji mu se sve do nedavno činio vrlo dalek. Za Teslin auto govori kako je to auto budućnosti. Auto koji je ekološki, tih, bez neugodnih ispušnih plinova. Još uvijek taj auto nije cijenom svima pristupačan. Naime, cijena Teslinih vozila kreće se od 80 000 eura, pa čak i do 200 000 eura (zavisi od modela). Bez obzira na financijsku nemogućnost kupnje Tesla automobila, kupnjom bilo kojeg drugog, financijski pristupačnijeg električnog automobila činimo ekološki odličan potez.

U našem gradu, uskoro će se postaviti Teslin super punjač koji Teslino vozilo napuni za 20 minuta. Za sada, grad Slavonski Brod ima dvije punionice koje bateriju vozila napune na nekoliko sati. Igor se veseli što će on biti jedan od onih koji će građanima moći, na licu mjesta, prezentirati što ovaj super punjač umije.

Do tada, Igor ima još planova, snova koje bi htio pretvoriti u javu. Snovi su vezani za njegove druge dvije ljubavi, dron i fotografija. Želja mu je s dronom i fotoaparatom napraviti turističku šetnju 360° po Slavonskom Brodu. Svojim iskustvom u fotoklubu, korištenjem drona i fotoaparata, bio bi to prekrasan panoramski prikaz grada kojeg voli, u kojeg želi ulagati. Mali korak ga dijeli od toga, a to je polaganje D kategorije za korištenje drona.

A ona najveća želja, koju bi vozio dok bi drugi možda vozilima letjeli, je Tesla Model X P 100D. Ne bi se čudili da on i prijatelj mu Mario ne izume neki novi električni automobil i osiguraju svoje mjesto u povijesnim knjigama slavnih izumitelja.

Tajana Ćosić (www.035portal.hr)