Nikola Tesla EV Rally Slovenia Italy Croatia 2015

Home / Blog / Nikola Tesla EV Rally Slovenia Italy Croatia 2015
Nikola Tesla EV Rally Slovenia Italy Croatia 2015

Upravo završeni rally električnih vozila “Nikola Tesla EV Rally Slovenia Italy Croatia 2015”, ove je godine i mjestom održavanja, a ne samo sudionicima, postao medjunarodni. Rally je započeo 27.05.2015. u hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons gdje se održala druga po redu promotivna utrka veleposlanika akreditiranih u Sloveniji, i to: Njemačke, Italije, Francuske, SAD-a, Japana, Slovačke, Hrvatske,… te sudionici iz Ministarstva Vanjskih poslova Slovenije, gđa.Urša Kramberger-Mendek i gđa.Tanja Bogataj iz slovenskog Ministarstva za Zaštitu Okoliša s ciljem promocije e-mobilnosti, ekologije te međunarodne suradnje na istim područjima. Posebna gošća kako na reliju veleposlanika, tako i svih 5 dana, bila je gđa.Maye Musk, majka Elona Muska, osnivača Tesla Motorsa koja se pozdravnim govorom obratila prisutnima te naglasila važnost promocije e-mobilnosti ovakvim eventima, infrastrukture te upotrebe zelenih tehnologija sa svrhom spašavanje planete zemlje. Veleposlanici su imali priliku isprobati najnovije modele e-vozila, između ostalih Teslu, Nissan Leafa, e-Smarta, Mitsubishi i Mieva, e-Golfa i Up-a te BMW i3, LOOX vozilo hrvatske tvrtke Dok ing, a mogli su vidjeti i trenutno najnoviji model e-vozila u regiji, kao što je atraktivni BMW i8.

“Drago nam je da smo im mogli omogućiti jedno novo iskustvo jer je velikoj većini ovo bio prvi kontakt s električnim vozilima te su redom bili oduševljeni i zahvalni što su mogli podržati i promovirati e-mobilnost i važnost međunarodne suradnje na tom području”, izjavila je Tina Kolovrat, diretorica tvrtke E.V.A. Blue (Electric Vehicle Adventures) iz Zagreba, organizatorica relija.

Pobjedu na reliju veleposlanika odnijeli su g.Rafal Budyta iz veleposlanstva Poljske osvojivši prvo mjesto, gđa.Edit Szilagyine iz veleposlanstva Mađarske osvojivši drugo mjesto te trećeplasirana gđa.Urška Kramberger Mendek iz Ministarstva Vanjskih poslova Slovenije. Reli je 28.05.2015. krenuo dalje iz Ljubljane preko Italije do Umaga, Poreča, Buzeta , Labina te preko predivne Opatije do Zagreba.

Sudionici relija, među kojima su osim Tesli, natjecala sva trenutno dostupna e-vozila od Nissan Leaf, Mitsubishi iMiev, e-Smart, WV e-Up, Do king LOOX I XD,te premijerno Renault Zoe i BMW i3, obišla su u redovnom, natjecateljskom dijelu relija predivne turističke lokacije, a izvan relija organizatori su pripremili i široku lepezu izvan natjecateljskih aktivnosti koje uključuju izlete kod istarskih tartufara, destileriji vrhunskih istarskih rakija, degustaciju vina i istarskih delicija.

Bitna komponenta “Nikola Tesla EV Rally” kao što više puta napominjemo, nije samo sportski događaj, već puno više od toga jer naglasak stavljamo na promociju i edukaciju i predstavljanje noviteta u e-mobility sektoru te će se tako premijerno mogao vidjeti i BMW i8 na startu u Ljubljani, i finishu u Zagrebu, 31.05.2015. koji je obzirom da nije isključivo e-vozilo, bio samo pratnja relija.

Službena vozila u pratnji relija su i ove godine bili Mitsubishi Outlander PHEV, plug in hybridna. Službeni mjerači vremena Delta Timing team , također su koristili ista vozila.

Mi postavljamo i potičemo postavljanje infrastrukture za električna vozila. Povezujemo turistički sektor i gastroenologiju i lokalnu zajednicu sa elementima e-mobilnosti koji sačinjavaju jedan novi oblik elitnog turizma, a osnovni preduvjet su punionice. Što više punionica, to više i električnih vozila iz okruženja, pa čak i iz daleke Norveške, otkud su nas posjetile grupe vlasnika Tesla S modela. Postavili smo izravno i potaknuli postavljanje više od 12 punionica električnih vozila diljem Hrvatske. S ponosom ističemo da smo donirali i instalirali 40 kw AC punionicu ispred rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu, objašnjavaju supružnici Tina i Igor Kolovrat.

Otvorili smo kanale prema EU Fondovima i pokrenuli s našim partnerima nekoliko e-mobility projekata poput instaliranja nekoliko vrsta električnih vozila, a među njima i elektro skutere, na turistički atraktivne lokacije u Istri i Dubrovniku.

Hotelima nudimo postavljanje punionica i instaliranje električnih skutera i drugih lakih turističkih vozila.

Povezali smo se sa najvažnijim proizvođačima električnih vozila i punionica. Naši su partneri izvrsne tvrtke i pojedinci na području e-mobilnosti s kojima razvijamo projekte i suradnju i i zvan samog relija, a važnost projekta pepoznao je i podržao i Fond za Zaštitu Okoliša i Energetske učinkovistosti.

U Zagrebu smo u listopadu 2014. pokrenuli i pilot utrku koja će prerasti u medjunarodno kup natjecanje električnih vozila.

Organizirali smo nekoliko panel diskusija, susreta i evenata koji promiču e-mobilnost, te radionica za srednjoškolce.

Da sve što radimo nije ostalo u okvirima Lijepe naše, svjedoče i pozivi za “gostovanjem” relija u nama susjedne zemlje. Nekoliko pohvalnih članaka u Los Angeles Timesu i drugim inozemnim medijima te komunikacija i suradnja sa raznim subjektima u području e-mobilnosti potvrda su prepoznavanja ovoga što radimo i izvan Hrvatske. Istodobno smo i tužni i ponosni što naš rad prepoznaju i koriste kao predložak za izvlačenje novca iz EU fondova neke puno razvijenije i bogatije zemlje od nas, poput Njemačke.

“Ovogodišnji rally bio je sjajno organiziran. Sve je bilo isplanirano savršeno. Puno nam je pomogao i agregat na kamionu koji je bio na punktovima koje sva vozila u reliju mogu dosegnuti. Hrana je bila super i zbilja smo se zabavili, izjavio je Andrej iz Slovenije”.

“Drugi sam put na raliju Nikola Tesla i primjećujem ogroman napredak u svim segmentima projekta. Organizacija je s obzirom na nedostatak infrastrukture za punjenje ovako velikog broja vozila bila savršena. Prezadovoljan sam…” izjavio je Branko Kondic iz Mitsubishija.

Na reliju je sudjelovao i vlasnik Dok-inga Vjekoslav Majetić, koji je vozio jedno od svoja 3 vozila koja su sudjelovala na reliju. “Mi smo i prošle godine bili zadovoljni relijem i velikim pomakom koji je učinjen na polju e-mobilnosti u Hrvatskoj. Nakon prošlogodišnjeg relija, mnoge su se stvari zakotrljale. Mi rally koristimo za testiranje naših vozila i pritom ih nimalo ne štedimo. Vjerujem da vrlo brzo krećemo u serijsku proizvodnju i da će sljedeće godine biti barem deset naših vozila na reliju.”, izjavio je gospodin Majetić.

Maye Musk, majka Elona Muska, bila je suvozač u najnovijoj Tesli S 85D koju je ustupio naš partner Avantcar, e-mobility lider u regiji po pitanju iznajmljivanja električnih vozila.

Ona je posebno bila oduševljena hranom i prirodnim ljepotama Hrvatske. Malo je i skrenula s rute relija i posjetila Smiljan, rodno mjesto našeg genijalnog izumitelja Nikole Tesle u čiju smo čast i nazvali ovaj rally. Maye Musk je punila svoju Teslu na punionici koju su supružnici Kolovrat prošle godine donirali i instalirali u Smiljanu. U znak zahvalnosti, poklonila je svoju Tesla jaknu u kojoj je boravila u Smiljanu i ostatku relija, gospođi Kolovrat. Maye Musk je uz Vjekoslava Majetića, Bobbija Grubića i Mateja Čera, dobitnica plakete za poseban doprinos reliju.

Naš cilj nije masovnost već izvrsnost, stoga razmišljamo i ovoga puta nekoliko koraka unaprijed, kada električna vozila sama po sebi više neće biti čudo na cesti, pa tako ni reliji električnih vozila neće biti sami sebi dovoljni. Nećemo se ni okrenuti, a električna vozila će postati uobičajena pojava na cestama zapadne Europe. Kao što sada veliki broj turista u našu zemlju dolazi osobnim vozilima, isto tako će se dogadjati i u narednom razdoblju, samo što će udio električnih vozila postajati sve veći. Postavljanje punionica ne smije biti usporeno birokracijom i korupcijom. Današnji vozači skupocjenih Tesli, a i ostalih elektro vozila, u pravilu su imućni ljudi, koji nisu kupili ta vozila kako bi uštedjeli. Privlačenjem takvih ljudi privlačimo i ostale. Naša je misija da steknu naviku dolaska u Hrvatsku, da im to postane uobičajeno i kad ceste preplave električna vozila koja tek dolaze, a “Nikola Tesla Ev Rally” je jedna od poluga u tom procesu. Budućnost je već počela, nemojmo je prespavati.

Nikola Tesla EV Rally
Direktor,
Igor Kolovrat