Nikola Tesla EV Rally Croatia 2018.

Home / BlogHR / Nikola Tesla EV Rally Croatia 2018.
Nikola Tesla EV Rally Croatia 2018.

Spektakularnim prolaskom Tesla vozila kroz najuži centar Zagreba, od Trga bana Jelačića do Trga Sv. Marka i svečanom ceremonijom proglašenja pobjednika u palači Dverce na Gornjem Gradu 10.06., završio je ovogodišnji najljepši i najtiši reli na svijetu.

Peti po redu međunarodni „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2018” startao je tradicionalno u Istri, iz Poreča, a 60 timova tijekom čak osam dana vožnje rutom dugom 1550 km kroz predivne krajolike preko četiri otoka i šest nacionalnih parkova, uz mnoštvo atrakcija na ruti, koja je i službena “Zelena električna magistrala” s punionicama.

Svake godine ovaj inovativan i jedinstveni turistički projekt pomiče granice i na najbolji način promovira hrvatsku u Europi i svijetu i jedini je reli e-vozila u hrvatskoj što ga čini posebnim i van svake kategorije.

Posebno smo ponosni na dolazak ispred crkve Sv. Marka u Zagrebu gdje su vozila ostala parkirana tijekom svečane ceremonije. Na taj način, ispisali smo povijest pokazavši da poštujući povijesno naslijeđe možemo spojiti prošlost i budućnost, a ta budućnost zapravo je već počela.

Uz vožnju predivnim panoramskim cestama uz more, prelazak preko četiri otoka osigurala nam je Jadrolinija s čak tri trajektne linije te smo i ove godine imali najveći broj Tesla vozila na trajektu na svijetu i najveći broj Tesla vozila koja su se odjednom punila na jednom mjestu, ponovno na HEP-ovim trafostanicama.

Velika je stvar što je HEP prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta te osim postavljanja javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, na autocestama i važnijim cestovnim pravcima, planira se postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punionica, što bi se sufinanciralo kroz EU fondove, a što će ubuduće i organizaciju relija još više olakšati u narednim godinama.

Reli je međunarodnog karaktera, sudionici sve redom stranci od čega najviše Njemaca, Austrijanaca i Skandinavaca, većinom nikada nisu bili u hrvatskoj te im je sudjelovanje na reliju prvi kontakt s našom zemljom što nam je velika čast ali ujedno i velika odgovornost te zato nijedna lokacija nije odabrana slučajno već s ciljem da pokaže ono najbolje što Hrvatska nudi, od kulturne baštine, prirodnih ljepota do naše wine i gastro scene, a nije nedostajalo ni adrenalina na aerodromima u Vrsaru i Malom Lošinju gdje su održani “brzinski ispit spretnosti” i klasični “drag race”.

Organizatori s pobjednicima relija

Spajanjem e-mobilnosti, ekologije i turizma dobili potpuno novi turistički proizvod sada već i globalno prepoznat pod nazivom „Nikola Tesla EV Rally Croatia“ što hrvatskoj daje jedinstvenu priliku da se kroz njega brandira kao „e-mobility friendly“ turistička destinacija te domovina Nikole Tesle čiju inicijativu smo pokrenuli 2016. što je prepoznalo i Ministarstvo za Zaštitu Okoliša i Energetike čiji ministar, g.Tomislav Ćorić nam je pridružio predzadnji dan te simbolično odvozio sa sudionicima dionicu Otočac - Plitvička Jezera pruživši podršku projektu.

Pobjednici ovogodišnjeg relija su :

  1. MJESTO: Manuel Strohmeier –Tesla Model X (Austrija)
  2. MJESTO: Davy Van Poucke-Tesla Model S (Belgija)
  3. MJESTO: Klaus Schafer – Tesla Model S (Njemačka)

E.V.A. BLUE d.o.o.